De Brugpartij gaat in Geel op zoek naar mensen die hun raam ter beschikking willen stellen. Niet voor een affiche dit keer, maar voor een slimme camera, die het aantal passerende voetgangers, fietsers, wagens en vrachtwagens registreert.

'De progressieve oppositiepartij wil het Geelse mobiliteitsbeleid namelijk voeden met relevante, correcte en actuele gegevens.

In de voorbije, door corona gedomineerde maanden, (her)ontdekten veel Gelenaars de fiets. Ondertussen gingen ook duizenden scholieren weer massaal met de fiets de baan op.

Daarom vraagt de Brugpartij nog eens de volle aandacht voor de verkeersveiligheid in Geel. Een nagel waar de oppositiepartij regelmatig maar meestal tevergeefs op klopt.

De met goede bedoelingen gelanceerde fietszone is met haar amper herkenbare fietsstraten een voorbeeld van hoe het niet moet.

De Brugpartij riep het stadsbestuur op om het roer radicaal om te gooien. De partij wil eerst zelf meer inzicht krijgen in de verkeersstromen om het bestuur op basis van correcte cijfers een beter beleid te doen voeren.

Telraam is een 'citizen-scienceproject' waarmee je op een laagdrempelige, maar correcte manier automatische verkeerstellingen uit kan voeren in je eigen straat. Kleine, slimme camera's tellen permanent het aantal voetgangers, fietsers, wagens en vrachtwagens dat voorbij komt.

Handige software stelt je vervolgens in staat het hele plaatje te bekijken, daar tendensen in te zien en er conclusies aan vast te knopen. Het systeem wordt al over heel Vlaanderen toegepast, maar de Kempen bleef tot nu toe eerder een blinde vlek. De Brugpartij gaat nu voor een Telraam-netwerk in Geel.

De burger mee aan het roer van het mobiliteitsbeleid

"Het lokaal mobiliteitsbeleid ligt ons nauw aan het hart", aldus Peter Van Nuland, voorzitter van de Brugpartij. "Goed voor ons hart is dat helaas niet, want ook deze legislatuur is er in Geel van een beleid voorlopig weinig sprake.

En als er geen beleid is dat gevoed moet worden, worden er ook geen actuele mobiliteitsgegevens verzameld. Uit het besef dat we die dingen niet uitsluitend aan onze overheid mogen overlaten, ontstaan alsmaar meer citizen-scienceprojecten.

Burgers kunnen het beleid mee in handen nemen door de overheid op exacte, onomstotelijke feiten te wijzen. Dat wil de Brugpartij nu in Geel met Telraam gaan doen."

De partij, die sterk inzet op mobiliteit en een veel actiever en moderner mobiliteitsbeleid voorstaat dan het stadsbestuur momenteel uitvoert, beschikt over tien toestelletjes. Ze zal die inzetten om de verkeersstromen in Geel grondig en correct te analyseren.

"We willen ze zo gericht mogelijk opstellen", zegt Peter Van Nuland. "Eerst zullen we het nut van zo'n telling aantonen, en dan gaan we het stadsbestuur vragen ook zelf in dit slimme netwerk te investeren.

We geloven dat het bestuur op basis van onomstotelijke en actuele cijfers tot een beter beleid kan komen. Maar in de eerste plaats is dit iets waar je als burger zelf mee aan de slag kunt, en dat je op een positieve manier bij het mobiliteitsbeleid betrekt.

Participatie maakte al prominent deel uit van het politiek programma van de Brugpartij en blijft voor ons een noodzakelijke voorwaarde om straks, in het post-coronatijdperk, een betere maatschappij op te bouwen dan die van gisteren."

De Brugpartij zoekt dus Gelenaars die hun raam ter beschikking willen stellen van deze verkeerstellingen. Kosten zijn er niet aan verbonden en ook de installatie neemt de Brugpartij voor haar rekening.

Afgelegen, rustige straten zijn minder interessant, maar er wordt met deze tellingen zeker niet uitsluitend op het centrum gemikt. Wie het Geelse verkeer op deze manier mee in beeld wil brengen, kan dat laten weten via info@debrugpartij.be of zich aanmelden op www.debrugpartij.be.'